Gele Curry met Kip

Thaise Gele Curry met Kip (Kaeng Kari Kai)

Ben je klaar om je smaakpapillen te verwennen met een heerlijke Thaise specialiteit? Deze gele curry met kip is niet alleen een feest om te eten, maar ook verrassend eenvoudig te maken. Met slechts een paar ingrediënten, waaronder geurige gele curry pasta, malse kipdijfilet, en romige kokosmelk, zet je in een handomdraai een smaakvol gerecht op tafel.

 

Wat deze curry zo bijzonder maakt, is de perfecte balans van smaken. De zachte zoetheid van de palmsuiker en de diepe umami van de vissaus passen perfect bij de romige textuur van de kokosmelk en de rijke smaak van de gele curry pasta. Voeg daar nog wat aardappelen, ui, en een rijkelijke garnering van gebakken uitjes aan toe, en je hebt een culinaire ervaring die je niet snel zult vergeten. Dus trek je schort aan en maak je klaar om te genieten van deze authentieke Thaise gele curry met kip!

Gele Curry met Kip

Welke Ingrediënten zitten er in deze Gele Curry Met Kip?

Deze heerlijke gele curry met kip is erg makkelijk te maken. Naast de gele curry pasta heb je slechts een paar ingrediënten nodig voor een smaakvol gerecht.

  • Gele curry pasta – Dit is de basis van het gerecht en bestaat uit de ingrediënten die hieronder beschreven staan. Goede merken voor de pasta zijn Maeploy en Aroy-D.
  • Kipdijfilet – Ik gebruik kipdijfilet omdat het veel malser blijft dan kipfilet bij langer stoven of koken. Kipdijfilet heeft ook een rijkere smaak, wat goed past bij de romige saus van de curry.
  • Aardappelen – Een bijna standaard ingrediënt in een gele curry is aardappelen. Vastkokende aardappelen werken het best voor dit recept
  • Ui – Het is erg lekker om wat ui toe te voegen voor extra smaak. Je kunt ook nog extra wortel toevoegen voor meer groente.
  • Kokosmelk – Dit is een essentieel ingrediënt voor een gele curry. Kokosmelk zorgt voor een heerlijke romige en zachte smaak die perfect balanceert met de aromatische kruiden in de currypasta.
  • Palmsuiker – Thaise gerechten staan bekend om gebalanceerd zoetigheid. Daarom voeg ik ook wat palmsuiker toe om alle smaken samen te brengen. In plaats van palmsuiker kun je ook een andere bruine suiker gebruiken zoals kokosbloesemsuiker, basterdsuiker of gula djawa. Je kunt zelfs gewone witte suiker gebruiken.
  • Vissaus – Vissaus voegt een diepe umami-smaak toe aan de curry. Het is een veelgebruikt ingrediënt in Thaise recepten en geeft een extra laag complexiteit aan de smaak.
  • Gebakken uitjes – Om het geheel af te maken, is het erg lekker om de gele curry met kip rijkelijk te garneren met gebakken uitjes.

Wat zit er in een Gele Curry Pasta?

Een gele curry pasta bevat veel verschillende ingrediënten. De onderstaande lijst zijn de ingrediënten die vaak worden gebruikt in een gele curry pasta. Aangezien deze curry door heel Thailand gemaakt wordt, zijn er ook veel regionale verschillen. Zo verschillen de verhoudingen en worden ook niet alle ingrediënten altijd gebruikt.

  • Gedroogde pepers
  • Korianderzaad
  • Komijnzaad
  • Venkelzaad
  • Witte peperkorrels
  • Zout
  • Kerrie
  • Citroengras
  • Gember
  • Laos
  • Kurkuma
  • Knoflook
  • Sjallot
  • Kaffirlimoen rasp
  • Gefermenteerde garnalenpasta (trassi)

Gele Curry met Kip

Wat is Pittiger Rode of Gele Curry?

Thaise curries zijn super lekker, maar ze kunnen ook pittig zijn. Gelukkig zijn er verschillen tussen de varianten. Zoals hierboven te zien is worden er veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt in de gele curry pasta en relatief weinig pepers. Deze curry is daarom ook vrij mild, maar nog steeds erg smaakvol.

Er zijn echter veel verschillen tussen restaurants en chefs. Het kan daarom zijn dat de ene gele curry veel pittiger is dan de andere. Dit komt omdat elke chefs zijn eigen recept heeft en hoeveelheid pepers gebruikt. Als je zelf een curry maakt kun je dit makkelijk aanpassen door de hoeveelheid curry pasta aan te passen.

Als je zin hebt in een pittigere curry, probeer dan ook eens mijn Rode Curry met Kip. Deze makkelijke, authentieke curry heb je binnen no-time op tafel staan en is ook erg lekker. Aangezien er in de rode curry meer en pittigere pepers wordt gebruikt, is die pittiger dan deze gele curry. Maar hij is nog steeds vrij mild.

Gele Curry met Kip

Vegetarische/Vegan Variant

Het is erg makkelijk om een vegetarische variant van deze gele curry te maken. De kip kun je namelijk vervangen door tofu, linzen of kikkererwten. Voeg deze dan toe richting het einde van de bereiding en laat een aantal minuten meekoken.

Daarnaast kun je de vissaus vervangen door een vegetarisch variant of sojasaus. Ook is het belangrijk om een currypasta te gebruiken die geen garnalenpasta bevat.

Met deze aanpassingen kun je genieten van een heerlijke, smaakvolle en volledig plantaardige gele curry.

Gele Curry met Kip Maken

Het maken van een gele curry is erg makkelijk en heb je zonder veel werk op tafel staan.

Begin met 400g aardappelen te schillen en daarna in stukken te snijden. Snijd ook een ui in dunne reepjes en 300g kipdijfilet in grove stukken.

Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking.

Verhit 100ml kokosmelk in een kookpan totdat deze mooi indikt.

Gele Curry met Kip Klaarmaken

Roer 2 el gele curry pasta door de kokosmelk en verhit het geheel al roerend voor 2-3 minuten. De currypasta zal lekker beginnen te geuren.

Voeg de stukken kip toe en roer het geheel goed door zodat de curry pasta goed verspreid is over de kip.

Gele Curry met Kip Klaarmaken

Voeg nu ook de rest van de 400ml kokosmelk, 200ml water, 1 el palmsuiker, 2 tl vissaus en de gesneden aardappelen toe.

Breng het geheel aan de kook en laat het geheel rustig 15 minuten doorkoken totdat de aardappelen en kip gaar zijn. Je kunt dit testen door met een vork in de aardappel te prikken en even een stukje kip open te snijden. De aardappel moet zacht zijn en de kip niet meer roze.

Gele Curry met Kip Klaarmaken

Proef de curry en breng het geheel verder op smaak met extra palmsuiker, vissaus en een snuf zout. Je kunt de curry ook sterker maken met meer curry pasta.

Serveer met de rijst en garneer rijkelijk met gebakken uitjes.

Gele Curry met Kip

Bewaartips

Deze gele curry met kip is 3 dagen te bewaren in de koelkast. Opwarmen kan in de magnetron of je kunt het rustig laten opwarmen in een pannetje op het fornuis. Voeg eventueel wat water toe als de curry erg dik is geworden.

Het is ook mogelijk om de curry in te vriezen voor 3 maanden.

Meer Thaise Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

 

Gele Curry met Kip

Thaise Gele Curry met Kip (Kaeng Kari Kai)

Ontdek de verrukkelijke smaak van Thaise gele curry met kip. Romig, aromatisch en eenvoudig te bereiden. Perfect voor een smaakvol diner!
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 25 minuten
Totaal 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g aardappelen
  • 1 ui
  • 200 g jasmijn rijst
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el gele curry pasta (zie tip 2)
  • 300 g kipdijfilet (zie tip 1 en 2)
  • 200 ml water
  • 1 el palmsuiker (of andere bruine suiker)
  • 2 tl vissaus (zie tip 2)
  • Gebakken uitjes

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Sauspan

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Snijd de ui in dunne reepjes en de kipdijfilet in grove stukken.
  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Verhit 100ml kokosmelk in een kookpan totdat deze mooi indikt
  • Roer de gele curry pasta door de kokosmelk en verhit het geheel al roerend voor 2-3 minuten totdat deze lekker begint te geuren.
  • Voeg de kip toe en roer het geheel goed door. Voeg ook de rest van de kokosmelk, het water, de palmsuiker, vissaus en aardappelen toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten koken totdat de aardappelen en kip gaar zijn.
  • Breng de curry eventueel verder op smaak met extra bruine suiker, de vissaus en een snuf zout. Voor een pittigere/sterkere curry voeg nog meer curry pasta toe.
  • Serveer met de rijst en garneer met de gebakken uitjes.

Tips

  1. Ik kies bewust voor kippendijen. Deze worden minder snel droog dan kipfilet, vooral bij langere kooktijden zoals in deze curry.
  2. Voor een vegetarische/vegan curry vervang je de kipdijfilet door tofu, linzen of kikkererwten. Voeg deze richting het einde van de bereiding en laat een paar minuten meekoken . Vervang ook de vissaus door een vegetarische variant of sojasaus. Gebruik ook een vegan curry pasta, het kan zijn dat hier gemalen garnalenpasta (trassi) in wordt gebruikt.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten