Tamagoyaki

Tamagoyaki (Japanse Opgerolde Omelet)

Tamagoyaki is een heerlijk Japans gerecht dat bekend staat om zijn unieke textuur en smaak. Het is gemaakt van eieren, sojasaus en suiker, en wordt opgerold tot een dunne, delicate omelet. Dit gerecht is niet alleen eenvoudig te maken, maar ook gezond en voedzaam. Het is perfect als ontbijt, lunch of zelfs als snack. Probeer dit recept en ontdek zelf waarom tamagoyaki zo’n populaire en heerlijke keuze is in de Japanse keuken!

Wat is Tamagoyaki?

In het Japans betekent ‘tamago’ ei en ‘yaki’ gegrild, wat dus eigenlijk gegrild ei betekent. Het gerecht tamagoyaki is een ei dat steeds in dunne laagjes wordt gebakken en opgerold. Hierdoor ontstaat er een dikke rol gemaakt van ei. Het heeft een licht zoete smaak en een textuur die bijna zoals custard is.

Over het algemeen zijn er twee varianten tamagoyaki: atsuyaki tamago en dashimaki tamago. Beide worden tamagoyaki genoemd en zijn de opgerolde omelet, maar het verschil is dat in de dashimaki tamago dashi wordt gebruikt. In de atsuyaki tamago wordt geen dashi gebruikt. Deze Japanse bouillon geeft een extra diepe smaak aan het gerecht en maakt de textuur veel zachtere en sappigere tamagoyaki.

Tamagoyaki

Dit ei is erg geliefd voor ontbijt of als lunch. Het wordt zelfs zo vaak gegeten dat veel Japanse huishoudens er een speciale pan voor hebben. Vooral kinderen vinden het erg lekker om te eten door de zoete smaak en zachte textuur. Tamagoyaki wordt vaak gegeten als lunch, omdat het erg goed mee te nemen is.

Naast lunch en ontbijt, heb je het misschien ook wel eens gegeten als sushi waar het wordt geserveerd als tamago maki of tamago nigiri.

Tamagoyaki pan

Veel Japanse huishoudens hebben een tamagoyaki pan. Dit is een vierkante of rechthoekige pan die speciaal wordt gebruikt om tamagoyaki te maken. Doordat deze pan rechthoekig is, zal de opgerolde omelet overal even dik zijn. Daarnaast maakt deze pan het rollen ook makkelijker, omdat de omelet niet dikker is in het midden.

Gelukkig kun je een tamagoyaki ook gewoon maken in een ronde pan en hoef je geen speciale pan te kopen voor dit gerecht. Als je tamagoyaki in een ronde pan wilt maken, vouw dan eerst twee kanten naar binnen en rol deze dan op. Het voornaamste verschil is dat hij misschien wat platter wordt, maar de smaak blijft erg lekker.

Ingrediënten voor Tamagoyaki

Je hebt voor dit recept slechts een paar ingrediënten nodig:

  • 3 eieren – Ik gebruik 3 eieren voor 2 personen.
  • 2 el dashi – Dit is een Japanse bouillon die extra umami geeft. De dashi maakt het wel moeilijker om te rollen, dus begin met wat minder en voeg later meer toe als het rollen beter gaat. Als je geen dashi hebt, kun je het weg laten.
  • 2 tl suiker – De suiker geeft de typerende zoete smaak.
  • 1 tl sojasaus – Een beetje sojasaus voor een licht zoute smaak. Voeg niet te veel toe, want dan wordt je ei erg bruin.
  • 2 tl mirin – Samen met de suiker, geeft de mirin een zoete toon aan het gerecht. Daarnaast voegt het ook erg veel umami toe.
  • Zout – Voeg een snufje zout toe om alle smaken samen te brengen.

Tamagoyaki

Voeg eens Deze Vullingen toe

Ook al is een tamagoyaki erg lekker om zo te eten, kan je tijdens het bakken ook nog extra vullingen toevoegen. Deze kun je in de omelet inrollen door ze tijdens het bakken op een ei-laag te leggen en mee op te rollen.

Twee vullingen die vaak in de tamagoyaki worden gerold zijn zeewier en kaas. Kaas en ei is natuurlijk een klassieke combinatie die erg lekker is, maar ook zeewier is erg lekker met ei. Dit geeft een extra umami smaak die erg goed past. Daarnaast kun je ook andere vullingen toevoegen zoals lente-ui, zalm, tonijn, verschillende groentes of wat dungesneden vlees zoals ham.

Deze vullingen geven een extra smaak aan je tamagoyaki en maken het hele gerecht extra vullend. Zo kun je er een mooie lunch van maken.

Tamagoyaki maken

Begin door de 2 eetlepels dashi, 2 theelepels suiker, 1 theelepel sojasaus en 2 theelepels mirin in een kommetje te mengen om de saus te maken. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.

Breek daarnaast 3 eieren in een andere kom en klop ze rustig los totdat het eigeel en eiwit goed gemengd zijn. Klop niet te snel zodat er geen lucht in het eimengsel komt. Voeg de saus toe aan de eieren en meng alles goed door elkaar. Giet het ei-mengsel in een maatbeker zodat het goed te gieten is.

Ei en saus voorbereiden voor Tamagoyaki

Zet een kommetje met een klein beetje olie en een stukje keukenpapier klaar. Verwarm een koekenpan op laag tot middelmatig vuur en gebruik het keukenpapier om de pan lichtelijk in te vetten. Dit invetten doe je tussen elke laag door.

Giet een dunne laag ei-mengsel in de pan en laat het door de hele pan lopen door de pan te kantelen. Het ei zou moeten sissen als je het in de pan giet. Als er bubbels ontstaan, prik deze door zodat het ei mooi plat blijft.

Eerste laag bakken voor Tamagoyaki

Als de onderkant van het ei is gestold, maar de bovenkant nog zacht, begin het ei op te rollen van een kant naar de andere kant. Probeer dit zo strak mogelijk op te rollen zodat er een mooie rol ontstaat. De eerste keer rollen zal nooit heel mooi zijn.

Tweede laag gebakken voor Tamagoyaki

Vet de pan weer in met het keukenpapier en giet weer een dunne laag ei-mengsel in de pan. Til de omelet even op zodat het ei-mengsel er ook onder kan lopen. Als de onderkant weer gestold is, rol je de omelet op samen met het nieuwe ei om een mooie rol te maken. Herhaal het invetten en rollen totdat al je ei-mengsel op is. Elke keer dat je ei toevoegt, wordt het makkelijker om de omelet op te rollen.

Tamagoyaki klaar

Laat dan de omelet even afkoelen totdat je deze vast kan pakken. De omelet zal nog wat steviger worden. Snijd de tamagoyaki in plakken van 1-2 cm.

Serveer meteen of laat helemaal afkoelen om het mee te nemen.

Tamagoyaki

Bewaartips

Tamagoyaki kun je het beste meteen warm opeten of af laten koelen en meenemen als lunch. Je kunt het 2 dagen bewaren in de koelkast als je de tamagoyaki na het afkoelen meteen in de koelkast legt.

Meer Japanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Tamagoyaki

Tamagoyaki (Japanse Opgerolde Omelet)

Maak met dit eenvoudige recept de perfecte tamagoyaki, een Japanse omeletrol die zacht, zoet en vol van smaak is.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 15 minuten
Gang Lunch
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 3 eieren
  • 2 eetlepels dashi (optioneel)
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel sojasaus
  • 2 theelepels mirin
  • Snufje zout
  • Olie

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Doe de dashi, suiker, sojasaus, mirin en zout in een kommetje om de saus te maken. Mix alles goed door elkaar totdat het suiker is opgelost.
  • Breek de eieren in een andere kom en klop ze rustig los totdat het eigeel en eiwit goed gemengd is. Klop niet te snel zodat er geen lucht in het eimengsel komt. Voeg de saus toe en meng alles goed door elkaar heen. Giet het ei-mengsel in een maatbeker, zodat deze makkelijk te schenken is.
  • Verwarm een koekenpan op laag tot middelmatig vuur. Dip een stuk keukenpapier in wat olie en gebruik dit om de pan lichtelijk in te vetten. Dit invetten doe je tussen elke laag door.
  • Giet een dunne laag ei-mengsel in de pan en kantel de pan zodat het ei-mengsel door de pan loopt. Het ei zou moeten sissen als je het in de pan giet. Als er bubbels ontstaan, prik deze even door zodat het ei mooi plat blijft. Als de onderkant van het ei gestold is, maar de bovenkant nog zacht, begin het ei op te rollen van kant naar de andere kant.
  • Vet de pan weer in met het ingevette keukenpapier en giet weer een dunne laag ei-mengsel in de pan. Til de omelet even op zodat het ei-mengsel er onder kan lopen. Als de onderkant weer gestold is, rol je de omelet op samen met het nieuwe ei om een mooie rol te maken.
  • Herhaal stap 5 totdat al je ei-mengsel op is. Elke keer dat je ei toevoegt, wordt het makkelijker om de omelet op te rollen.
  • Laat de omelet even afkoelen en snijd het in plakken van 1cm.

Tips

  1. De eerste laag is altijd moeilijk om te rollen. Dit is niet erg, want als je meerdere lagen rolt, zie je dit niet meer.
  2. Vet de pan in na elke laag zodat het ei niet plakt. Gebruik ook niet te veel olie, want dan wordt het ei vettig.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten