Onigiri

Onigiri (Japanse rijstballen)

Als je ooit Pokémon of andere anime hebt gekeken, dan heb je vast wel eens onigiri, ofwel Japanse rijstballen, gezien. Ze zijn erg makkelijk om te maken en je kunt ze vullen met wat jij lekker vindt. In dit recept leer jij hoe je onigiri moet maken en 4 tips zodat ze meteen lekker zijn.

Wat is Onigiri?

Onigiri, soms bekend als omusubi, zijn rijstballen gemaakt van gestoomde rijst en worden vaak op smaak gemaakt met wat zout. Vaak worden ze gevuld met een hartige vulling en omwikkeld met een stuk nori. De meest voorkomende vorm is een driehoek, maar ze worden ook gemaakt in de vorm van een bal, cilinder of vierkant. Je kunt er zelfs bloemen of dieren van maken.

Onigiri

Doordat de onigiri mooi zijn vorm behoudt, kun je ze perfect meenemen. Het is daarom ook vaak gegeten als snack of lunch. Het is een mooie toevoeging aan je broodtrommel (of is het nu rijsttrommel).

Soms wordt nog wel eens gedacht dat onigiri sushi is, maar dit is niet het geval. Het grootste verschil is dat de rijst voor sushi op smaak wordt gebracht met rijstazijn, zout en suiker. Onigiri wordt gemaakt met rijst waar geen extra ingrediënten aan toegevoegd zijn.

Meest Populaire Onigiri Vullingen

De onigiri zien er uit alsof het alleen maar rijst is, maar dit is eigenlijk nooit het geval. Vaak wordt er een vulling in gedaan en dit kan alles zijn zoals vis, vlees en groentes. Dit zijn de meest populaire vullingen in Japan:

  • Gebakken zalm met zout (shake)
  • Tonijn met Japanse mayonaise
  • Ingelegde pruim (Umeboshi)
  • Gezouten viskuit (Tarako)
  • Gekruide viskuit (Mentaiko)
  • Gestoofde kombu (Kombu Tsukudani)

Maar je kunt de onigiri ook vullen met de restjes van het avondeten. Hierdoor is het een mooie manier om de restjes op te maken.

In dit recept maak ik de tonijn met Japanse mayonaise vulling. Ik heb ook een recept voor de gestoofde kombu. Om de gebakken zalm vulling te maken, wrijf je een moot zalm in met een beetje zout en bak deze af in 10-20 minuten af in de oven op 220°C. De zalm mag helemaal doorbakken zijn. Trek daarna de zalm uit elkaar in stukjes en gebruik dit als vulling.

Onigiri

4 Tips voor Goede Onigiri

Om de eerste keer al meteen goede onigiri te kunnen maken, heb ik een aantal tips voor je.

  1. Gebruik Japanse sushi rijst. Bijna elke Japanse rijst met een korte dikke korrel wordt in Nederland sushi rijst genoemd, omdat deze veel voor sushi gebruikt wordt. Maar het is de standaard rijst soort in Japan. Deze rijst heeft een korte dikke korrel en bevat veel zetmeel en vocht. Hierdoor zal deze rijst goed aan elkaar blijven plakken. Andere rijstsoorten werken niet zo goed voor onigiri.
  2. Maak onigiri met warme rijst. Zorg er voor dat de rijst warm/heet is wanneer je de onigiri vormt. Hierdoor zal de rijst beter aan elkaar plakken en is het makkelijker om de vormen te maken.
  3. Maak je handen nat. De rijst moet goed plakken om er voor te zorgen dat je mooie vormpjes kunt maken, maar daardoor blijft het ook aan je handen plakken. Zet daarom een kommetje met water klaar en maak daarom regelmatig je handen nat zodat de rijst er niet aan blijft plakken.
  4. Dip je vingers in zout. Nadat je je handen nat hebt gemaakt dip je een aantal vingers in een bakje met zout. Zorg er voor dat er een snufje aan blijft hangen en wrijf dit door je handen. Het zout zorgt er voor dat de onigiri op smaak wordt gebracht en dat ze langer houdbaar zijn.
  5. Voeg nori toe net voordat je eet. Nori wordt snel zacht door vocht. Als je wilt dat de nori knapperig is, kan je deze pas toevoegen als je de onigiri eet.

Onigiri

Onigiri maken

Het maken van onigiri is niet moeilijk, maar het vormen van de eerste paar is altijd lastig. Je kunt natuurlijk een onigiri mal gebruiken, maar het is veel leuker om lekker met je handen te werken.

Rijst koken

Voordat de rijst gekookt kan worden, moet deze eerst gewassen worden om het overtollige zetmeel er vanaf te halen. Doe hiervoor 250g rijst in een kom en vul deze met een dun laagje water. Was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is (ongeveer 2-4 keer). Giet de rijst als laatste door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.

sushi rijst wassen

Neem een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel, doe hier de rijst in en giet hier ook 400ml koud water bij. Laat dit 20-30 minuten staan om de rijst te laten weken. Zet daarna de pan op hoog vuur om deze aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door zodat deze niet aan de bodem gaat plakken.

Als je het water aan de rand begint te koken, zet je het vuur laag en doe je een goed sluitende deksel of een theedoek en deksel op de pan. Pas op dat de theedoek niet in de brand vliegt. Laat de rijst 10 minuten koken. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten stomen.

Sushi rijst koken

Als de rijst klaar is met stomen, schep je deze op een platte kom of schaal en laat deze iets afkoelen. Schep ondertussen met een houten of plastic spatel de rijst rustig door om deze luchtig te maken. Dek de rijst af met een vochtige theedoek zodat deze niet uitdroogt.

Vulling maken

In dit recept maak ik de tonijn met mayonaise vulling. Giet hiervoor 70g tonijn op water af en laat dit even uitlekken. Meng het daarna met 2 eetlepels Japanse mayonaise en 1 theelepel sojasaus. Proef het even en maak zo nodig verder op smaak.

Onigiri vormen

Om de onigiri mooi te kunnen vormen, heb je aantal dingen nodig. Zet dus een kommetje met water, een bakje met zout klaar en knip een vel nori in repen van 3cm breed en knip deze een keer doormidden.

Maak je handen nat en dip een aantal vingers in het zout zodat er een snufje zout aan zit. Wrijf dit goed door je handen zodat het zout goed verdeeld is. Zo is de onigiri ook overal mooi op smaak. Neem een handje rijst (ongeveer 1-2 volle eetlepels) en spreid dit uit over je hand.

Rijst pakken voor Onigiri

Maak een kuiltje in het midden en leg een theelepel vulling hier in. Vouw de rijst van de buitenkant naar binnen over de vulling heen en druk de rijst een beetje aan. Vorm de rijst nu in een mooie dikke driehoek met je handen. Knijp niet te hard, want dan wordt de rijst erg vast. De rijst mag mooi luchtig blijven.

Onigiri dichtvouwen

Voeg als laatste een reep nori toe om de onderkant er strooi er eventueel nog wat sesamzaad of furikake overheen. De onigiri is klaar.

Onigiri

Bewaartips

Onigiri is lastig te bewaren en ze zijn bedoeld om zo snel mogelijk op te eten. Bewaar ze koel en eet ze het liefst binnen 6 uur. Als je ze in de koelkast bewaard, leg een theedoek over de onigiri. Dit zorgt er voor dat de rijst niet uitdroogt, wat normaal gebeurd met rijst door de koude lucht.

Je kunt daarnaast de onigiri ook het beste bewaren zonder nori. De nori zal snel zacht worden door het vocht van de rijst. Als je de nori knapperig wilt hebben, voeg deze pas toe als je de onigiri gaat eten.

Meer Rijst Recepten

Onigiri

Onigiri (Japanse rijstballen)

Onigiri is natuurlijk erg bekend van onder andere Pokémon en andere anime. Met dit recept maak je deze Japanse snack makkelijk zelf thuis.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 40 minuten
Rusttijd 20 minuten
Totaal 1 uur 10 minuten
Gang Snack
Keuken Japans
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

  • 250 g sushi rijst
  • 400 ml water
  • 1 vel nori
  • Zout
  • Sesamzaad (optioneel)
  • Furikake (optioneel, Japanse kruidenmengsel)

Vulling

  • 70 g tonijn (op water)
  • 2 eetlepels Japanse mayonaise
  • 1 theelepel sojasaus

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Rijst koken

  • Doe de rijst in een kom en vul de kom met een dun laagje water. Was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is. Giet de rijst met het water door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.
  • Pak een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel en doe hier de rijst in. Giet ook het water in de pan en laat de rijst 20-30 minuten staan om te laten weken.
  • Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je geen goed sluitende deksel hebt, kun je een theedoek onder de deksel doen om de pan goed af te sluiten. Pas op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.
  • Na het stomen, schep de rijst op een platte kom en laat deze iets afkoelen. Schep ondertussen de rijst rustig door met een spatel om deze iets luchtiger te maken.
  • Dek de rijst af met een vochtige theedoek zodat deze niet uitdroogt.

Vulling maken

  • Giet de tonijn af en laat het even uitlekken.
  • Meng in een kommetje de tonijn, mayonaise en sojasaus. Proef even en maak zo nodig verder op smaak.

Onigiri vormen

  • Vul een kommetje met wat water en ander kommetje met wat zout. Knip de nori in repen van 3 cm breed en knip deze een keer doormidden.
  • Maak je handen nat en dip een aantal vingers in het zout zodat er een snufje zout aan zit. Wrijf dit in je handen zodat het zout goed verdeeld over je handen zit.
  • Neem een handje rijst (ongeveer 1-2 volle eetlepels) en spreid dit uit over je hand. Maak een kuiltje in het midden en leg een theelepel vulling hier in. Vouw de rijst van de buitenkant naar binnen over de vulling heen. Druk de rijst nu een beetje aan zodat het goed aan elkaar blijft plakken.
  • Vorm de rijst nu in een mooie driehoek met je handen. Deze mag redelijk dik zijn. Druk niet te hard, want je wilt dan de rijst luchtig blijft.
  • Vouw nu een reep nori om de onderkant en strooi er eventueel nog wat sesamzaad of furikake overheen. De onigiri is nu klaar.

Tips

  • De nori zal snel zacht worden als deze om de onigiri is gevouwen. Als je de onigiri wilt bewaren en knapperige nori wilt hebben, vouw deze er pas omheen als je ze eet.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten