Jian Bing

Jian Bing (Hartige Chinese Crêpes)

Ontdek de heerlijke smaken van de Chinese streetfood klassieker, Jian Bing, met dit eenvoudige recept. De combinatie van een dunne crêpe, ei en verschillende toppings, zoals zoete bonensaus, krokante crackers en lente-ui, zorgt voor een heerlijke combinatie van smaken en texturen. Perfect als snelle lunch of tussendoortje.

Dit is een recept wat al een tijdje op het lijstje stond om te maken. Toen mijn vriendin in China woonde, at ze dit elke dag als lunch. Nadat ze mijn jian bing had goed gekeurd, kon ik het eindelijk online zetten.

Wat is Jian Bing?

Als je nog nooit van Jian Bing hebt gehoord, dan heb je echt iets gemist! Jian Bing is een heerlijke Chinese pannenkoek die wordt gevuld met een combinatie van smaakvolle ingrediënten en sauzen. Het is een populair straatvoedsel in China en wordt vaak als ontbijt gegeten.

De pannenkoek zelf is gemaakt van een beslag van bloem, mungbonenmeel, en water. Het beslag wordt uitgespreid in een dunne laag in een koekenpan en gebakken tot het goudbruin en knapperig is. Hier wordt dan een eitje op gebakken samen met wat lente-ui en sesamzaad.

Vervolgens wordt de pannenkoek ingesmeerd met een zoete sojabonensaus en een pittige chili bonensaus en kan deze gevuld worden met verschillende ingrediënten, zoals gebakken varkensvlees, ham, ingemaakte groenten en bonenspruiten. Het resultaat is een heerlijke, hartige pannenkoek die perfect is voor een stevig ontbijt of lunch. Dus waar wacht je nog op? Probeer Jian Bing vandaag nog en ontdek zelf waarom dit gerecht zo populair is in China!

Jian Bing

Mungbonenmeel In Het Beslag

In authentieke recepten wordt de pannenkoek van de jian bing vaak gemaakt met mungbonenmeel. Het beslag wordt dan vaak volledig gemaakt van mungbonenmeel of uit een combinatie van bloem, gierstmeel en mungbonenmeel. Andere namen voor mungbonenmeel zijn onder andere mung bean flour en hun kwe meel.

Dit meel is moeilijk aan te komen in Nederland, daarom gebruik ik een combinatie van bloem en volkorenmeel. Als je het toch kunt vinden en graag wilt gebruiken, vervang dan het volkorenmeel door mungbonenmeel.

De Twee Sauzen Voor Jiang Bing

Als het gaat om Jian Bing, zijn de sauzen een belangrijk onderdeel van het gerecht. Twee veelgebruikte sauzen zijn zoete bonensaus en chilibonensaus. Zoete bonensaus (tian mian jiang) wordt gemaakt van bloem, suiker, zout en gefermenteerde sojabonen wat resulteert in een dikke, bruine saus met een zoete en hartige smaak. Het wordt vaak gebruikt als dipsaus of als smaakmaker in gerechten zoals noedels en stoofschotels. Een vergelijkbare saus die vaak als alternatief wordt gebruikt voor een jian bing, is hoisinsaus.

Chilibonensaus (toban jiang) is een hete, pittige saus gemaakt door chilipepers, zout en tuinbonen te laten fermenteren. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten uit de Sichuan-keuken, maar is ook populair in andere delen van China en in Zuidoost-Azië. Als je geen chilibonensaus hebt, kun je deze vervangen door chili-olie, sambal oelek of sriracha.

Beide sauzen voegen smaak en diepte toe aan de Jian Bing. Door te experimenteren met verschillende combinaties en hoeveelheden kun je jouw perfecte saus voor Jian Bing ontdekken.

Jian Bing

Voeg Deze Toppings Eens Toe

Jian Bing is een fantastische Chinese pannenkoek die wordt gevuld met allerlei heerlijke ingrediënten en toppings. Het mooie van dit gerecht is dat je het helemaal kunt aanpassen naar jouw smaak, door bijvoorbeeld te kiezen voor verschillende vullingen.

Bijna alle jian bing recepten bevatten enkele standaard ingrediënten, zoals ei, sesamzaad, lente-ui en koriander. Deze ingrediënten geven de pannenkoek een heerlijke smaak en zijn een must-have voor elke Jian Bing.

Maar het beste aan Jian Bing is dat je kunt experimenteren met verschillende ingrediënten en toppings. Sla, knakworstjes, Chinese worstjes, gefermenteerde groenten, fijngesneden kool, wonton crackers, ham, bacon en taugé zijn slechts enkele voorbeelden van ingrediënten die je kunt toevoegen om een unieke smaak te creëren.

Met Jian Bing is alles mogelijk en kun je je creativiteit de vrije loop laten. Kies je favoriete ingrediënten en maak jouw perfecte Jian Bing!

Tips Voor De Perfecte Jian Bing

Om een goede jian bing te maken heb ik een paar tips voor je. Met deze tips zal je jian bing meteen goed zijn de eerste keer.

  • Dikte beslag – Het beslag is relatief dun. Hierdoor kan je het goed door de pan laten lopen, zodat je een mooie dunne pannenkoek krijgt. De juiste dikte is als deze makkelijk van een lepel af loopt.
  • Laag tot middelmatig vuur – Bak de jian bing op laag tot middelmatig vuur. Op deze manier zal het beslag niet meteen stollen en zal de jian bing rustig kunnen garen.
  • Gebruik niet te veel olie – Als je te veel olie gebruikt voor het bakken van de jian bing, kan deze erg vettig worden.
  • Ei toevoegen als de pannenkoek is gestold – Het ei hoef je pas toe te voegen als het beslag van de pannenkoek is gestold. Als je deze eerder toevoegt, heb je de kans dat deze gaat scheuren.

Jian Bing maken

Om een jian bing te maken, moeten eerst de wonton crackers gemaakt worden. Dan kan het beslag en de andere ingrediënten voorbereid worden en dan kunnen de jian bing gemaakt worden.

Crackers maken

De eerste stap is een aantal crackers maken die de jian bing een lekkere crunch geven. Verhit hiervoor een laagje zonnebloemolie van 3-5cm is een pan tot 180°C. Maak ondertussen 2 kleine sneetjes in het midden van 4 wonton vellen.

Frituur de wonton vellen enkele seconden aan beide kanten totdat ze mooi bruin en krokant zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Crackers maken voor Jian Bing

Beslag maken en ingrediënten voorbereiden

Als tweede maken we het beslag en bereiden we de rest van de ingrediënten voor. Doe hiervoor 70g bloem en 40g volkorenmeel in een kom en mix dit goed door elkaar. Voeg al roerend 300ml water toe en mix dit tot een mooi glad beslag. Het beslag zou makkelijk van een lepel af moeten lopen.

Snijd ook 2 lente-ui in ringetjes en bereid 10g koriander voor door het blad van de steeltjes af te trekken.

Ingrediënten en beslag voorbereiden voor Jian Bing

Jian Bing bakken

Om de jian bing te maken, breek je als eerste een ei in een kommetje en klop deze los. Dit maakt het bakken wat makkelijker.

Verhit nu een koekenpan op laag tot middelmatig vuur met een theelepel olie. Giet een kwart van het beslag in de pan en spreid dit uit tot een dunne pannenkoek.

Als het beslag gestold is, giet het losgeklopte ei op de pannenkoeken en spreid dit goed uit. Strooi ook wat zwart sesamzaad en lente-ui er overheen.

Jian Bing bakken

Bak de pannenkoek totdat het ei zo goed als gestold is. Keer de jian bing om en smeer wat zoete gemalen bonensaus en chili bonensaus er overheen. Strooi ook wat korianderblad er overheen en leg de wonton crackers er op. Leg er eventueel ook wat extra toppings op.

Saus en toppings toevoegen aan Jian Bing

Vouw twee zijkanten van de jian bing naar binnen en vouw deze daarnal dubbel. Serveer deze meteen.

Jian Bing gevouwen

Herhaal de bovenstaande stappen voor het maken van de andere jian bings.

Jian Bing

Bewaartips

De jian bing kun je het beste meteen opeten. Je kunt de zelfgemaakte crackers een week bewaren in een afgesloten bakje en het beslag kun je een dag bewaren in de koelkast.

Meer Chinese Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Jian Bing

Jian Bing (Hartige Chinese Crêpes)

Jian bing is echte streetfood rechtstreeks uit China. Deze flinterdunne pannenkoek met ei, lente-ui en zoete bonensaus is onwijs lekker!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 25 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 wonton vellen (zie tip 1)
  • 4 eieren
  • 2 lente-ui
  • 4 theelepels zwart sesamzaad (zie tip 2)
  • 2 el zoete gemalen bonensaus (of hoisin saus, zie tip 3)
  • 2 el chili bonensaus (toban djan, zie tip 4)
  • 10 g korianderblad
  • Extra toppings (zie tip 5)
  • Zonnebloemolie

Beslag

  • 70 g bloem
  • 40 g volkorenmeel (zie tip 6)
  • 300 ml water

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Garde
  • Paar Kommetjes

Instructies
 

Crackers maken

  • Verhit een laagje zonnebloemolie van 3-5cm in een pan tot 180°C. Maak 2 kleine sneetjes in het midden van het vel.
  • Frituur de wonton vellen enkele seconden aan elke kant totdat ze bruin en krokant zijn. Haal uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Beslag maken en ingrediënten voorbereiden

  • Doe de bloem en volkorenmeel in een kom en mix dit goed door elkaar.
  • Voeg het water rustig toe en meng het tot een glad beslag. Het beslag zou makkelijk van een lepel af moeten lopen.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en trek het korianderblad van de steeltjes af.

Jian Bing maken

  • Breek een eitje in een kommetje en klop deze los.
  • Verhit een koekenpan op laag tot middelmatig vuur met een theelepel olie. Giet een kwart van het beslag in de pan en spreid dit uit tot een dunne pannenkoek.
  • Als het beslag gestold is, giet het losgeklopte ei op de pannenkoek en spreid dit uit over de pannenkoek. Strooi dan ook wat sesamzaad en lente-ui er overheen.
  • Als het ei zo goed als gestold is, keer de jian bing om. Smeer nu wat zoete gemalen bonensaus en chili bonensaus over de jian bing en strooi wat korianderblad er overheen. Breek de wonton crackers in een paar stukken en leg deze er op. Voeg eventueel extra toppings toe.
  • Vouw twee zijkanten naar binnen en vouw de jian bing dubbel. Serveer de jian bing meteen.
  • Herhaal de bovenstaande stappen voor het maken voor de andere 3 jian bings.

Tips

  1. Het is erg lekker om iets krokants in je jian bing te hebben. Als je geen zin hebt om de wonton vellen te frituren kun je deze ook vervangen door bijvoorbeeld wat kroepoek, nacho’s, emping of youtiao.
  2. In plaats van zwart sesamzaad kan je ook wit sesamzaad. Voor wat extra smaak kan je deze van tevoren even roosteren.
  3. Zoete gemalen bonensaus is niet hetzelfde als gemalen bonensaus die weer een andere smaak heeft. Als je geen zoete gemalen bonensaus hebt, kun je dit ook vervangen door hoisinsaus.
  4. Als je geen chili bonensaus hebt, kun je dit ook vervangen door bijvoorbeeld wat chili olie, sambal oelek of sriracha.
  5. Voeg eens wat extra toppings toe zoals sla, knakworstjes, Chinese worstjes, gefermenteerde groenten, fijngesneden kool, wonton crackers, ham, bacon of taugé.
  6. Je kunt het volkorenmeel ook vervangen door bloem. Je zou het ook kunnen vervangen door bijvoorbeeld mungbonenmeel, maismeel of gierstmeel. In authentieke recepten wordt vaak een combinatie van bloem, gierstmeel en mungbonenmeel of alleen maar mungbonenmeel gebruikt.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten