Hot Pot

Hot Pot (Chinese Fondue)

Op sommige momenten in het jaar heb je zin om uitgebreid samen te eten. Bij ons in de familie is dit tijdens Sinterklaas, kerst en als we een weekend weg zijn. Hot pot is dan een geweldige optie. Het is een super sociaal gebeuren waarbij iedereen om een stomende pan met bouillon zit en je kunt er dan in koken wat jij wilt. Je bent zo lekker de hele avond aan het tafelen.

Wat is Hot Pot?

Hot pot is de Chinese variant van fondue en is dus een heel gezellige manier van samen eten. In het midden van de tafel staan een pan met bouillon en daar omheen staan veel verschillende ingrediënten die je er in kunt koken. Zo staan er vaak verschillende soorten groenten, vlees, vis, tofu, paddenstoelen, noedels en dumplings op tafel. Het is dus echt eten waar jij zin in hebt.

Vaak kan er in de hot pot pan 2 verschillende bouillons geserveerd worden. Een bouillon is wat milder en de andere bouillon is vaak een pittige bouillon. Zo kun je kiezen in welke bouillon jij je eten wilt garen en kan je ook af en toe even afwisselen.

Elke regio in China heeft weer zijn eigen variant hot pot met eigen ingrediënten, bouillons en sauzen. Maar het blijft altijd een heel sociaal gebeuren waarbij iedereen rond de tafel zit en lekker bezig is.

Hot Pot

Wat heb je nodig voor Hot Pot?

Om te kunnen hot potten zijn er twee dingen die je echt nodig hebt.

  • Pan met brander – Het belangrijkste voor hot pot is een brander en een pan. De brander is nodig om de bouillon warm te houden. Dit kan een elektrische warmhoudplaat zijn of een butaanbrander. Daarnaast heb je natuurlijk ook een pan nodig waar de bouillon in kan. Zelf hebben wij een speciale elektrische hotpot pan. De pan heeft 2 compartimenten waardoor je er 2 bouillons in een pan kunt doen. Je kunt deze hot pot pan hier bestellen.
  • Stokjes – Stokjes werken erg goed om al het eten in de hot pot te doen en er weer uit te vissen. Het beste kun je houten of bamboe stokjes gebruiken, omdat deze bestand zijn tegen de hitte. Plastic stokjes zullen smelten en metalen worden te heet om te gebruiken.
  • Kommetjes – De kommetjes kun je gebruiken om alle ingrediënten op te serveren. Daarnaast kun je het gebruiken om uit te eten. Het eten is natuurlijk erg heet als het rechtstreeks uit de bouillon komt.
  • Fondue netjes – Soms verdwijnt er nog wel eens iets in de bouillon. Je kunt dan veel beter met een fondue netje die proberen te vinden dan met stokjes. Ook is het af en toe veel handiger om iets uit de bouillon te halen met zo’n netje dan met stokjes. Je kunt deze netjes hier bestellen.

Welke Bouillon gebruik je?

De bouillon is waar je alle ingrediënten in kookt en is dus het middelpunt van het gerecht. Het is daarom belangrijk om de smaken van de bouillon te kiezen die iedereen lekker zal vinden. Er zijn onder andere

Vaak worden er twee soorten bouillons geserveerd tijdens hot pot, een pittige en een heldere milde variant. Zo kun je kiezen tussen de twee soorten en kun je ook afwisselen.

Zelf maken of toch kopen?

Ik wil vaak alles zo goed mogelijk zelf proberen te maken. Maar voor hotpot is het helemaal niet erg om een soepbasis bij de toko te kopen. Het belangrijkste van zo’n maaltijd is natuurlijk het samen zitten en samen eten. Dan heb je minder zin om een uitgebreide bouillon te maken. Daarnaast heb je vaak veel verschillende ingrediënten nodig om een goed smakende bouillon te maken, maar ik ga sowieso nog recepten delen voor zelfgemaakt bouillons.

Bouillons voor Hot Pot

Wat doe je in de Hot Pot?

Het leuke aan hot pot is dat je er in kan doen wat jij wilt! Je kunt dus zelf kiezen wat jij wilt eten. Ik heb hier een lijst met ingrediënten die vaak gegeten worden in de hot pot, maar je hoeft natuurlijk niet exclusief hier uit te kiezen.

Om een gevarieerde en complete maaltijd te maken, kies je een aantal ingrediënten uit elke categorie. Maar je kunt ook meer uit de ene categorie kiezen en minder uit de andere.

Groene Bladgroenten

Groene bladgroenten zorgen voor wat balans tijdens de hot pot door de lichtere smaken. Kies 1-2 ingrediënten uit de onderstaande lijst.

Om de bladgroenten te bereiden, was je ze goed en snijd je ze in hapklare stukken. Kleine bladeren zoals baby paksoi, spinazie en waterkers kun je zo gebruiken, maar chinese kool kun je in stukken van 3-5 cm snijden. Kook de groentes 30 seconden tot een minuut totdat ze zacht zijn.

  • Baby paksoi
  • Chinese kool
  • Spinazie
  • Waterkers
  • Sla

Paddenstoelen

Paddenstoelen hebben een lekkere diepe smaak en elke soort heeft weer zijn eigen textuur. 1-2 ingrediënten uit de onderstaande lijst is voldoende, maar je kunt er natuurlijk meer kiezen.

Het is erg lekker om de paddenstoelen aan het begin toe te voegen. Deze zullen erg veel smaak aan de bouillon geven. De meeste paddenstoelen zijn gaar in 2-3 minuten. De enoki hoeven maar 30-45 seconden.

  • Kastanje champignons – Snijd in kwarten.
  • Shiitake – Verwijder de harde stengel.
  • Oesterzwammen
  • Koningsoesterzwammen – Snijd het uiteinde er vanaf en snijd daarna in dunne plakken.
  • Portobello
  • Enoki – Snijd de onderkant van de paddenstoelen af en breek in kleine stukken.
  • Shimeji – Breek de paddenstoelen uit elkaar.

Groenten voor Hot Pot

Groenten

Wat extra groenten zijn altijd een lekkere toevoeging. Vooral aardappels of wortel zijn lekker tijdens een koude winterdag. Kies 2-3 ingrediënten van de lijst.

De meeste harde groenten schil je en snijd je in plakken van 0,5cm dik of kleine blokjes. Snijd ze niet te dik, want dan duurt het erg lang voordat ze gaar zijn. De tomaten kun je in partjes snijden, de maiskolf kun je in stukken van 3cm snijden en de bloemkool in roosjes.

De wortel, mais en daikon zijn erg lekker om in het begin toe te voegen, want deze brengen de bouillon op smaak. De kooktijd van al deze groenten is een paar minuten afhankelijk van de grootte.

  • Aardappel
  • Zoete aardappel
  • Pompoen
  • Tomaten
  • Maiskolf
  • Wortel
  • Bloemkool
  • Lotuswortel
  • Daikon

Vlees en Vis

Het vlees dat bij hot pot gegeten wordt is vaak rund, varken, kip of lam. Dit vlees is dan flinterdun gesneden zodat het lekker snel gaart. Dit dungesneden vlees kun je gewoon in de toko vinden speciaal voor hot pot. Als je het wel zelf wilt snijden, kun je het vlees eerst in de vriezer leggen voor 30 minuten tot een uur zodat het half bevroren is en dan snijden.

Ook vis en zeevruchten zijn erg populair. Zo wordt er vaak tilapia, pangasius, garnalen of inktvis bij gegeten. Ook visballen of viscakes zijn erg populair. De vis wordt in kleine stukken gesneden zodat het snel gaart. De zeevruchten blijven gewoon heel.

Aangezien rauwe vlees en vis de bouillon in gaat, is het belangrijk om rekening te houden met de voedselveiligheid. Zorg er altijd voor dat de bouillon kookt en dat je er niet te veel ingrediënten tegelijkertijd in doet. De temperatuur van de bouillon daalt dan te snel.

De onderstaande ingrediënten zijn erg lekker om te serveren voor de hot pot. Kies 2-3 opties van deze ingrediënten.

  • Rund (ribeye, entrecote of biefstuk)
  • Varken (schouderkarbonade, buikspek, lende of filet)
  • Kip (filet of dij)
  • Lam (schouder of poot)
  • Vis (zoals tilapia, pangasius, baars, zalm, heilbot of zeeduivel)
  • Surimi
  • Garnalen of gamba’s
  • Coquilles
  • Inktvis
  • Visballen
  • Viscake

Vlees en vis voor Hot Pot

Tofu

Er zijn veel verschillende tofu producten en je kunt er dus flink meer variëren. Het is ook een extra proteïne naast het vlees en vis. Je kunt zo lekker afwisselen. Kies 2-3 producten uit de lijst.

Deze tofu producten zijn allemaal al gaar. Je hoeft ze dus alleen maar even op te warmen in de bouillon.

  • Tofu (silken, zacht of stevig)
  • Bevroren tofu
  • Gebakken tofu (Tofu puffs)
  • Tofu vellen (Bean curd sheets)
  • Tofu vermicelli (Bean threads) – Week in warm water voor 3-4 uur en snijd dan in 5cm stukken.

Deegwaren

Voor een volledige maaltijd zijn wat deegwaren ook altijd erg lekker. Zo kun je verschillende soort noedels toevoegen, maar ook bijvoorbeeld rijstcake sticks. Bij ons zijn dumplings altijd een favoriet. Kies noedels die snel gaar zijn. Deze zullen minder zetmeel afgeven aan de bouillon.

1-2 deegwaren zijn voldoende voor de hot pot. Maar als je zin hebt in veel verschillende noedels, kun je er altijd meer uitkiezen.

  • Rijstnoedels – Kook volgens de instructie om voor te koken. Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Glasnoedels – Week in warm water voor 10 minuten.
  • Ramen Noedels
  • Verse woknoedels
  • Udon noedels
  • Dumplings
  • Rijstcake sticks – Kleine sticks koken sneller. De Koreaanse zijn te dik en duren te lang.

Deegwaren voor Hot Pot

Dipsauzen en extra toppings

Wat is een gerecht zonder saus? Voor mij niet veel, dus ook bij hotpot kun je verschillende dipsauzen en extra toppings serveren. In veel hot pot restaurants is zelfs een sausbar waarbij je je eigen saus kunt mengen. Nu heb je thuis waarschijnlijk niet alle ingrediënten die je bij zo’n sausbar kunt vinden, maar je kunt alsnog van alles serveren.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende sauzen en toppings serveren:

  • Sauzen: Sesampasta (van geroosterd sesamzaad), sojasaus, Chinese BBQ saus (Sha Cha saus), Oestersaus
  • Olie: Sesamolie, chili olie
  • Azijn: Chinese zwarte azijn (Chinkiang), rijstazijn
  • Andere smaakmakers: geraspte knoflook, fijngesneden lente-ui, korianderblad, geroosterd sesamzaad, gemalen Sichuan peperkorrels, chilivlokken, pindakaas en gebakken uitjes.

Van deze ingrediënten kun je je eigen saus maken en experimenteren. Ook kun je een van de volgende combinaties proberen.

  • Sesam-knoflooksaus – 2 el sesamolie, 2 tenen knoflook geraspt, snufje zout
  • Sesamdipsaus – 2 el sesampasta, 2 el water, 1 el sojasaus, 1 tl sesamolie, ½ tl geraspte gember, ¼ tl suiker, 1/8 tl chilivlokken
  • Sha Cha saus – 2 el Sha Cha saus, 2 el zwarte azijn, groene deel van lente-ui, 2 tenen knoflook geraspt, ½ tl chilivlokken

Hot Pot

Hot Pot Tips en Etiquette

Om nog beter van hot pot te kunnen genieten, zijn hier nog een aantal tips voordat je begint.

  • Bouillon koken – Zorg er voor dat de bouillon kookt voordat je begint. Dit is natuurlijk even wachten, maar daarna kan je uitgebreid eten. Je eten zal beter garen als de bouillon kookt. Zorg er daarom ook voor dat je niet te veel ingrediënten er tegelijkertijd in doet. Zo daalt de temperatuur erg snel.
  • Smaakvolle ingrediënten eerst koken – Er zijn verschillende ingrediënten die erg veel smaak aan je bouillon kunnen geven zoals paddenstoelen, vlees en wortel. Als je deze in het begint in de bouillon doet, zal deze nog smaakvoller worden.
  • Ingrediënten met zetmeel als laatste koken – Ingrediënten zoals noedels, dumplings en aardappelen geven veel zetmeel af als je ze kookt. Eet deze ingrediënten daarom richting het einde. Zo blijft de bouillon mooi schoon en helder.
  • Hygiënisch eten – Als je je stokjes gebruikt om rauw vlees en vis op te pakken en in de bouillon te doen, houdt je stokjes dan een paar seconden in de kokende bouillon. Zo worden de stokjes weer ontsmet en blijft alles hygiënisch. Je kunt ook aparte stokjes of vorkjes gebruiken voor de ingrediënten.
  • Niet dubbel dippen – Sommige mensen willen het vast uitproberen om een stukje vlees eerst te garen in de ene bouillon en daarna nog in de andere bouillon. Maar dit is natuurlijk niet fijn voor de mensen die niet van pittig houden of voor iemand die een allergie heeft.
  • Eten stelen – Als je samen eet kan het zijn dat iemand iets vergeet in de bouillon of dat jij niet meer zeker weet of dat die dumpling echt van jou was. Het is niet eerlijk om het dan toch te pakken. Vraag eerst of die van iemand is.

Natuurlijk zijn al deze puntjes voor de etiquette belangrijk als je mensen minder goed kent. Maar als je met vrienden of familie zit, kan je hier van afwijken. Als niemand het erg vindt als je een van de punten doet, is het goed.

Hot Pot

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Hot Pot

Chinese Fondue (Hot Pot)

Lekkere gezellig samen eten met hot pot. Deze Chinese variant van fondue is erg lekker door 2 soorten bouillon en veel lekkere ingrediënten.
4,50 van 6 stemmen
Voorbereiding 30 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Bouillon

  • Pittige bouillon
  • Milde bouillon

Groene Bladgroenten (kies 1-2)

  • Baby paksoi
  • Chinese kool
  • Spinazie
  • Waterkers
  • Sla

Paddenstoelen (kies 1-2)

  • Kastanje champignons
  • Shiitake
  • Oesterzwammen
  • Koningsoesterzwammen
  • Portobello
  • Enoki
  • Shimeji

Groenten (kies 1-2)

  • Aardappel
  • Zoete aardappel
  • Pompoen
  • Tomaten
  • Maiskolf
  • Wortel
  • Bloemkool
  • Lotuswortel
  • Daikon

Vlees en Vis (kies 2-3)

  • Rund (ribeye, entrecote of biefstuk)
  • Varken (schouderkarbonade, buikspek, lende of filet)
  • Kip (filet of dij)
  • Lam (schouder of poot)
  • Vis (zoals tilapia, pangasius, baars, zalm, heilbot of zeeduivel)
  • Surimi
  • Garnalen of gamba’s
  • Coquilles
  • Inktvis
  • Visballen
  • Viscake

Deegwaren (kies 2-3)

  • Rijstnoedels
  • Glasnoedels
  • Ramen Noedels
  • Verse woknoedels
  • Udon noedels
  • Dumplings
  • Rijstcake sticks

Tofu (kies 1-2)

  • Tofu (silken, zacht of stevig)
  • Bevroren tofu
  • Gebakken tofu (Tofu puffs)
  • Tofu vellen (Bean curd sheets)
  • Tofu vermicelli (Bean threads)

Dipsauzen en extra toppings

  • Sesampasta (van geroosterd sesamzaad)
  • Pindakaas
  • Sojasaus
  • Chinese BBQ saus (Sha Cha saus)
  • Oestersaus
  • Sesamolie
  • Chili olie
  • Chinese zwarte azijn (Chinkiang)
  • Rijstazijn
  • Knoflook (geraspt)
  • Lente-ui (fijngesneden)
  • Korianderblad
  • Geroosterd sesamzaad
  • Gemalen Sichuan peperkorrels
  • Chilivlokken
  • Gebakken uitjes

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

  • Bereid alle ingrediënten voor volgens de instructie in de tekst.
  • Zet dan de hot pot pan in het midden van de tafel. Breng de bouillon aan de kook en giet deze in de hot pot pan.
  • Verdeel alle ingrediënten en sauzen in bakjes over de tafel om de hot pot pan heen. Je kunt alvast een paar sauzen volgens de recepten in de tekst.
  • Als de bouillon kookt, doe verschillende ingrediënten in de hotpot. Als ze gaar zijn, haal ze er uit en eet met een dipsausje.
  • Het water in de bouillon verdampt tijdens het eten. Als deze op begint te raken, kun je deze bijvullen met wat extra water.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten