Chinese Komkommersalade (Pai Huang Gua)
Vandaag hebben we een Chinese komkommersalade die erg makkelijk en snel te maken is. Voor dit gerecht mag je de komkommer pletten en daarnaast hoef je hem alleen nog maar te pekelen en een sausje te maken. Het is een salade die lekker verfrissend en smaakvol is. De combinatie van de komkommer, knoflook en sesamolie is erg lekker. Daarnaast heeft de saus een heerlijke zoet en zure smaak.
Deze komkommersalade is gerecht dat vaak als voorgerecht wordt geserveerd, maar kan ook heel goed als bijgerecht. Door de verfrissende smaken past dit gerecht erg goed bij veel Chinese gerechten zoals bijvoorbeeld wokgerechten, barbecue, noedelgerechten en gefrituurde gerechten. Serveer het bijvoorbeeld eens bij deze gewokte rijstnoedels met kip of deze gefrituurde kip met citroensaus.
Komkommers Pletten en Inleggen
De komkommer in de salade mag je lekker kapot slaan. De komkommers worden geplet totdat deze helemaal breken. Hierdoor ontstaat er lekker veel oppervlakte waar het zout en de saus in kan gaan zitten. Zo wordt het gerecht veel smaakvoller. Als je de komkommer niet plet, zal de saus gewoon van de gladde komkommer aflopen. Doordat de komkommer is geplet, gaat deze in alle scheuren zitten.
Na het pletten worden de komkommers ook gepekeld. Door de komkommers in het zout te leggen wordt het water uit de komkommer getrokken. Dit doen we na het plekken, omdat het zout dan ook in alle scheuren kan gaan zitten. Doordat het water uit de komkommer wordt getrokken, verandert de textuur en kan de saus beter in de komkommer trekken.
Chinese Komkommersalade maken
Om de komkommersalade te maken, beginnen we met het wassen en drogen van de komkommer. Snijd nu ook de beide uiteinden van de komkommer af. Nu gaan we de komkommer pletten om lekker veel oppervlak te krijgen waar de saus in kan trekken. Gebruik een breed mes, deegroller of vleeshamer om de komkommer over de gehele lengte te pletten totdat deze in een paar stukken breekt. Druk niet te hard, want dan wordt het een komkommermoes.
Snijd de geplette komkommer in stukjes en leg deze in een vergiet. Strooi hier 1/4 theelepel zout overheen en kneed dit er even goed in. Laat dit 20 minuten staan zodat het zout het vocht eruit kan trekken. Op deze manier krijgt de komkommer een andere textuur en kan later de saus goed in de komkommer trekken.
Om de saus te maken, begin je met 2 tenen knoflook fijn te snijden. Mix nu de knoflook met 2 theelepels rijstazijn, 1 theelepel sojasaus, ½ theelepel suiker en ½ sesamolie. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Proef de saus nu even en pas deze aan naar jouw smaak.
Na 20 minuten is de komkommer klaar. Dep nu met keukenpapier de komkommer droog om al het overtollige vocht eraf te krijgen. Giet de saus over de komkommer en roer dit even goed door. Serveer de komkommer meteen met het geroosterd sesamzaad en de chili olie.
Bewaartips
Deze komkommersalade smaakt het beste op de dag dat je het maakt, maar is 3 dagen te bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. In deze tijd zal de saus in de komkommer trekken. Na 3 dagen wordt de komkommer te slap door de saus.
Meer Lekkere Chinese Gerechten
- Chinese Maissoep met Kip en Ei
- Chinese Gewokte Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)
- Chinese Lente-ui Pannenkoeken (Cong You Bing)
- Chinese Gefrituurde Kip met Citroensaus
Chinese Komkommersalade (Pai Huang Gua)
Ingrediënten
- 1 komkommer
- ¼ theelepel zout
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels rijstazijn
- 1 theelepel sojasaus
- ½ theelepel suiker
- ½ theelepel sesamolie
- ½ theelepel geroosterd sesamzaad
- ½ theelepel chili olie (optioneel)
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Was de komkommer, droog deze goed af en snijd de uiteinden van de komkommer. Gebruik een breed mes, deegroller of vleeshamer om de komkommer rustig te pletten totdat deze in een paar stukken breekt. Doe dit over de gehele lengte.
- Snijd de geplette komkommer in stukjes en leg deze in een vergiet. Strooi hier het zout overheen en kneed dit even goed in de komkommer. Laat dit 20 minuten staan zodat het vocht eruit kan trekken.
- Snijd de knoflook fijn en mix dit in een kommetje met de rijstazijn, sojasaus, suiker en sesamolie. Roer totdat de suiker is opgelost. Proef de saus en pas zonodig aan.
- Na 20 minuten, dep de komkommer droog met keukenpapier om het overtollige vocht eraf te krijgen.
- Giet de saus over de komkommer en roer dit even goed door. Strooi het geroosterd sesamzaad over de komkommer, sprenkel de chili olie eroverheen en serveer meteen.
Tips
- Voeg ook eens wat verse koriander toe.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Deze komkommer salade is super lekker, de lichte smaak van sesamolie is uniek en echt iets anders dan de gewone zoetzure salade
Dankjewel en de sesamolie geeft er inderdaad een lekkere notige smaak aan