Babi Pangang

Babi Pangang

Babi pangang is een gerecht dat veel mensen waarschijnlijk wel kennen van de Chinees. Maar wist je dat het via de Indonesisch keuken in Nederland terecht is gekomen? Babi pangang is dan ook een combinatie van de Indonesische en Chinese keuken. Het gerecht bestaat uit stukjes geroosterd varkensvlees met een tomaat-gember saus, vaak geserveerd met rijst en atjar tjampoer. In deze blog post gaan we dieper in op de geschiedenis van babi pangang, hoe je het zelf kunt maken en welke ingrediënten je nodig hebt voor de marinade en saus. Zo kun je dit heerlijke gerecht zelf thuis maken en genieten van de combinatie van smaken!

Wat is Babi Pangang?

Babi pangang betekent in het Indonesisch/Maleisisch letterlijk geroosterd (pangang) varken (babi). Hier in Nederland kennen wij het als stukken varkensvlees die geserveerd worden in een tomaat-gembersaus op een bedje van atjar tjampoer. De stukken varkensvlees worden in Nederland vaak eerst gekookt met verschillende kruiden. Daarna worden de stukken gefrituurd voor een lekker krokant laagje.

Waar het gerecht echt is ontstaan is onduidelijk. Met de benaming babi pangang kunnen namelijk meerdere gerechten bedoeld worden waarbij varkensvlees geroosterd wordt. Waarschijnlijk stamt het gerecht uit China waarbij buikspek werd geroosterd. Hierna is het door de Chinezen meegenomen naar Indonesië en werd het populair bij Nederlanders die rond 1900 daar woonden. Daarna is het naar Nederland gekomen en rond de jaren ’50 hier populair geworden.

Babi Pangang

Welk Vlees Voor Babi Pangang?

Het originele Chinese gerecht werd met buikspek gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog werd spek gezien als vlees voor de armen. Het werd daarom vaak vervangen door betere stukken vlees en magerder vlees.

In restaurants wordt het gerecht nu vaak met procureur of varkensnek gemaakt. Dit is alleen lastig aan te komen in dikkere plakken. Procureur die in de supermarkt ligt, is vaak erg dun en deze zal niet zo lekker zijn in de babi pangang. Daarom heb ik gekozen om schouderkarbonade te gebruiken. Dit is ook van de varkensnek en zo zul je dus de smaak krijgen die je gewend bent.

Babi Pangang

Babi Pangang maken

Om babi pangang te maken, koken we eerst het varkensvlees, maken we de saus en frituren we het vlees voor een lekker krokant laagje. Dan hoeft het vlees alleen nog gesneden te worden en gemengd te worden met de saus.

Varkensvlees koken

Neem 500g schouderkarbonade en snijd het bot er vanaf. Leg het vlees in een kookpan en vul deze met water totdat het vlees net onder staat.

Voeg 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel donkere sojasaus, 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn, ½ theelepel zout en 1 steranijs toe.

Varkensvlees Snijden en Koken voor Babi Pangang

Breng het water aan de kook en kook daarna het vlees gaar in 3-5 minuten. Als er wat schuim ontstaat, schep dit er af met een schuimspaan.

Als het vlees gaar is, haal het uit de pan en laat dit afkoelen.

Varkensvlees koken voor Babi Pangang

Pangang saus maken

Om de saus te maken, snipper 1 ui en 2 tenen knoflook fijn. Doe het daarna in een blender of hakmolen en maal dit tot een fijne pasta. Je kunt deze stap ook overslaan, maar dan is de saus minder glad.

ui en knoflook malen voor Babi Pangang

Verhit een eetlepel olie in een sauspan op middelmatig vuur en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten.

Voeg dan 140g tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuut mee om te ontzuren. Hierdoor zal de tomaat minder zuur smaken en minder sterk naar tomaat smaken.

Ui en Tomaat bakken voor Babi Pangang

Voeg nu ook 250ml water, 2 eetlepels gembersiroop, 2 eetlepels bruine basterdsuiker, 1 eetlepel sojasaus en 1 theelepel sambal oelek toe en roer dit goed door. Breng de saus aan de kook en laat deze 5 minuten rustig pruttelen.

Meng nu 2 theelepels maizena met 1 eetlepel water in een kommetje en roer dit goed door. Voeg de maizena al roerend toe en laat de saus wat inkoken.

Babi Pangang saus afmaken

Varkensvlees frituren

Nu kan ook het varkensvlees gefrituurd worden. In plaats hiervan, kan je het ook krokant bakken op de barbecue, in de pan, onder de grill of op een grillpan.

Dep het vlees droog met wat keukenpapier. Vul een wok of pan met een laagje olie van minstens 5cm en verwarm deze tot 180°C. Leg het vlees in de olie en frituur de plakken in 2-3 minuten krokant. Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd het vlees daarna in reepjes repen.

Varkensvlees frituren voor Babi Pangang

Babi pangang serveren

Als laatste kan de babi pangang geserveerd worden. Schenk hiervoor de pangang saus over de reepjes varkensvlees en serveer warm met wat rijst of als onderdeel van een rijsttafel.

Babi Pangang

Bewaartips

De babi pangang kan 3 dagen bewaard worden in een afgesloten bakje in de koelkast. Opwarmen kun je weer in de pan doen of in de magnetron.

Meer Aziatische Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Babi Pangang

Babi Pangang

Heerlijke babi pangang die net zo smaakt als bij de afhaalchinees. Het is niet moeilijk zelf thuis te maken met dit recept!
4 van 2 stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 25 minuten
Totaal 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesië
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g schouderkarbonade (zie tip 1)
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 el Shaoxing rijstwijn (optioneel)
  • ½ tl zout
  • 1 steranijs

Pangang saus

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 140 g tomatenpuree
  • 250 ml water
  • 2 el gembersiroop
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl sambal oelek
  • 2 tl maizena

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Blender
  • Sauspan
  • Kookpan
  • Wok (of kookpan)

Instructies
 

Varkensvlees koken (zie tip 2)

  • Snijd het bot van de schouderkarbonade en leg het vlees in een kookpan.
  • Vul de pan met water totdat het vlees net onder staat. Voeg de sojasaus, donkere sojasaus, Shaoxing rijstwijn, zout en steranijs toe.
  • Breng het water aan de kook en kook dan het vlees gaar in 3-5 minuten. Als er wat schuim ontstaat, schep dit er af met een schuimspaan. Haal het vlees uit de pan en laat even afkoelen.

Pangang saus maken

  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Doe het daarna is een blender/hakmolen en maal tot de ui en knoflook fijn zijn (zie tip 3).
  • Verhit een eetlepel olie in een sauspan op middelmatig vuur en fruit de ui en knoflook voor 2-3 minuten.
  • Voeg ook de tomatenpuree toe en bak deze 1-2 minuut mee om te ontzuren (zie tip 4).
  • Voeg het water, gembersiroop, basterdsuiker, sojasaus en sambal oelek toe en roer dit goed door. Breng de saus aan de kook en laat 5 minuten rustig pruttelen.
  • Meng de maizena met 1 eetlepel water en roer dit goed door. Voeg de maizena al roerend toe en laat de saus wat inkoken.

Varkensvlees frituren (zie tip 5)

  • Dep het vlees droog met wat keukenpapier.
  • Vul een wok of pan met een laagje olie van minstens 5cm en verwarm deze tot 180°C.
  • Leg het vlees in de olie en frituur de plakken vlees in 2-3 minuten krokant. Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Babi pangang serveren

  • Snijd het varkensvlees in reepjes en schenk de pangang saus er overheen.
  • Serveer warm met wat rijst of als onderdeel van een rijsttafel.

Tips

  1. In originele recepten wordt varkensnek of procureur gebruikt. Aangezien procureur alleen makkelijk te verkrijgen zijn in hele dunne lapjes, gebruik ik een schouderkarbonade. Dit stuk komt ook van een varkensnek.
  2. Het koken van het varkensvlees kun je overslaan. Het vlees zal alleen iets minder smaakvol zijn.
  3. Je kunt ook de ui en knoflook fijn snipperen en niet fijnmalen in een blender. Je zult dan wel wat stukjes in je saus krijgen.
  4. Zorg er voor dat de tomatenpuree goed ontzuurt wordt. Hierdoor krijg je een lekkerdere saus die minder zuur is en minder naar tomaat smaakt.
  5. In plaats van het varkensvlees te frituren, kun je deze ook nog krokant bakken op de barbecue, in een pan, onder de grill of op een grillpan.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten